Важни промени за шофьорите влязоха за обсъждане в парламента. Сред тях е и предложението камерите по светофарите в големите градове да следят за нарушители, които да се наказват от КАТ –  например за превишена скорост и минаване на червено.

Вносителите от ГЕРБ – СДС предлагат, с камерите по светофарите да се следи не само за скорост и червен светофар, но и за неправилно паркиране и престой. В момента тези устройства само регистрират, без последствия за нарушителителите.

Само в София има над 600 общински камери. А с 300 от тях може да се следи за неспазване на правилата/закона веднага.

Депутатите имат време до 2 февруари, включително, да гласуват законопроекта. Ако не успеят да го направят, той остава в историята.

Шофьор на камион минава на червено. След сблъсък с лек автомобил си тръгва. А потърпевшият водач паркира върху тротоара.

По същото време – на друго кръстовище, полицейски патрул е спрял неправилно.

Трета точка в София – нарушителите са трима, спрели са в активната лента за движение.

За нарушителите, засечени от общински камери, законът в момента не предвижда наказания.

„Радарните табла, които поставихме, отчитат фрапиращи резултати. Над 300 са вече автомобилите, които са засечени с над 200 км/ч в София. Затова предоставяме изцяло достъп до общинските камери в цялата страна на пътна полиция. Целта ни е да спрем убийците на пътя“, коментира Георги Георгиев, автор на предложенията за промени и председател на СОС.

Ако промените бъдат приети, глоби ще има и за минаването на червено, неправилното спиране и паркиране и превишената скорост, заснети от общински камери.

„В момента имаме монтирани 32 радарни табла, които засичат скоростта. Те ще могат да бъдат използвани в комбинация с камерите, които реално да могат да записват самото нарушение и нарушителя“, коментира Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столична община.

За да е законен контролът, всяко такова табло ще трябва да мине през специална проверка за вярно измерване на скоростта. Ако устройствата не отговарят на изискванията обаче, ще трябва да се купуват нови радари.

Източник: btvnovinite.bg