img

Те накараха водещата по Нова да онемее: Чакат ни 3 пъти избори догодина и нова партия

/
/
/
322 Views

Ако годината започна със заявка на президент и премиер за връщане на честността на изборите, то тя завършва с впечатлението, че всички крадат избори, предава Нова тв.

Избирателният кодекс и дебатът около него породиха нови обвинения по темата. А това допълнително остави усещане, че самата основа на демократичната система е пробита и отблъсна гражданите от гласуване.

Това ще отнеме най-сериозни усилия да бъде преодоляно, защото е най-тежката последица.

Това казва политологът Христо Панчугов.

По думите му изглежда, че нови избори няма да пренаредят сериозно местата в Народното събрание.

Advertisement

„В рамките на 2 месеца и половина нито една формация не заяви ясно желанието си да управлява. Вместо това видяхме всички да приемат решението на президента да отлага в името на абстрактни политики. Стратегията беше да се намери виновникът за това, че ще отидем на избори.

Видяхме и нежелание за водене на политически разговори за конкретни политики. Не виждам как ще се състави кабинет за няколко седмици със същите партии, които не успяха да се разберат месеци. Има липса на политическо лидерство“, подчерта той.

Според специалиста по политически комуникации проф. Росен Стоянов продължава да нараства недоверието в институциите и в демократичния процес.

„На политиците им е необходимо време, за да отмият неща от миналото и да оправдаят компромис. Започват дипломатични разговори в името на гражданите. Не е невъзможно да имаме и странни преструктурирания и негласни коалиции в следващ парламент.

Има хора, които се самоизживяват като елит и искат да съхранят себе си. Ние, гражданите имаме три основни участия в политическия процес – когато отидем и гласуваме, когато не сме съгласни и протестираме и да организираме нови политически проекти“, заяви политологът.

Стоянов смята, че на никой не му се управлява при тези кризи, а за сериозни компромиси е трудно да се говори. „Бизнесът не може да си позволи неяснота, той трябва да прогнозира.

Това тук и сега за малко няма да е валидно вече. Политическото планиране може да доведе до още едни избори, две в едно – местни и парламентарни. Времето дотогава може да бъде използвано да се строи партия или партии по места“, коментира той.

Източник: demokrat.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text