img

Нинова се смее по време на интервю: Баш Киро и Асен с пушките от „Арсенал“ спасиха Украйна!

/
/
/
109 Views

„Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: „България спаси Украйна”. Как си представяте, че България с боеприпасите от „Арсенал” е спасила Украйна, където се изсипаха милиарди”?

Това заявипо Нова тв лидерът на БСП Корнелия Нинова, бивш вицепремиер и икономически министър в кабинета „Петков”.

Коментърът й е в отговор на статията в „Ди Велт“, която описва как Василев и Петков са „спасили Украйна“ като са я снабдили с 1/3 от необходимото ѝ оръжие за войната и 40% от дизела.

Преди седмица по БНТ Асен Василев разказа какъв механизъм е използвало правителството на Кирил Петков, за да заобиколи решението на парламента тогава, което допускаше изпращане само на хуманитарна помощ за Украйна. По-късно пред „Гласът на Америка“ Кирил Петков разкрива, че Пентагонът е бил посредник между българскта държава и фирмите, които изнасяли нашето оръжие.

Advertisement

„Нашата позиция е, че даването на оръжие за Украйна означава удължаване на войната, подчерта Нинова и посочи: Чуйте какви гласове – Еманюел Макрон и канцлера Олаф Шолц заявиха: „Няма да прекратим диалога, ще водим разговори с Путин. Тяхно решение е да дават танкове”, каза Нинова по повод продължаването на дипломатическите усилия за постигане на мирно решение на войната в Украйна и предоставянето на военна помощ на нападнатата страна.

„Нека всички, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един документ – откъдето искат. Оръжията подлежат на един режим, минават през една комисия”, каза Нинова и поясни, че правителството е изнесло оръжие за 2 млрд. лв. за 60 държави, за които има разрешение да изнася.

„Те ни дават документ, че го купуват за себе си. След като станат собственици, те могат да го даряват, продават – ние нямаме право да изискваме информация”, допълни тя.

За да тръгне един износ на оръжие от България, трябва да са уведомени ДАНС, Разузнавателното управление на военното министерство, МВР, МВнР, поясни тя.

Относно критиките на досегашния лидер на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев, тя постави няколко въпроса, на които настоява той да отговори.

Advertisement

„За следващия парламент ние ще работим за повишаване на резултата. Разбирам загрижеността на Сергей Станишев, но той защо въведе най-дясната мярка – плосък данък? Шест пъти сме го внасяли в парламента, за да отпадне и няма мнозинство.

С решението на кой колективен орган Станишев се прегръщаше с Лютви Местан на „Орлов мост“?

По времето на Станишев в ПЕС избухна огромен скандал в ЕП – Катар гейт. Той как го допусна?

Като отговори на тези въпроси, да заповяда в БСП“, каза Нинова.

„Мен битките ме зареждат, когато няма битка, ми е скучно. Избор на председател на БСП ще има след година и половина. След 1 г. и 6 месеца всички претенденти за поста са добре дошли”, предизвика тя кандидатите за лидер на левицата.

ИЗточник: demokrat.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text