img

Единственият, спечелил 100 000 лева в „Стани богат“, е хванат в крачка, връща парите!

/
/
/
3334 Views

Новият сезон на „Стани богат“ накара мнозина да повярват, че и за левче си струва да се опита. „Последният печели“ шокира ефира с куп грешки, но и събуди градския фолклор. От самото начало има някакво недоразумение с куиз игрите по света и у нас – всеки се чувства дързък като в епична битка да тества IQ -то си.

Все знае нещо, а и да не е гениален, ще изкара пари, ще стане известен, ще се похвали пред приятели и близки, ще пуска клипчето си в социалните мрежи. Вайръл културата се оказа по-заразна от ковид.

Този нов социален феномен постави в необичайна ситуация редакторските екипи на телевизионните игри и започна да генерира гаф след гаф – както техен, така и на участниците. Както сър Тери Пратчет е отбелязал – „Истинската глупост побеждава изкуствения интелект всеки път“, а ние бихме добавили – защо да не го стори и в тв състезание, тестващо културата и ума ни.

Със сигурност от участие в „Стани богат“ или „Последният печели“ няма как да се забогатее. И не само заради това, че наградата в умната игра на bTV е 100 000 лева, но и защото никой не стига дори близо до нея. Участниците „гърмят“ жокерите си още на 1000 лв.

В „Последният печели“ всеки от участниците получава хонорар от 300 лв., а победителят си тръгва с 600. Но спечелената сума пак върши работа – можеш да си платиш някои сметки например. Именно този балкански бизнес модел сътворява и гафовете.

С известна тъга можем да си припомняме как превърналият се в легенда американски участник Джон Карпентър използва последния си жокер – „Обади се на приятел“ – само за да съобщи на баща си, че знае отговора за 1 млн. долара.

Още в първите издания на „Стани богат“, отбелязващи 20-годишнината от появата на играта в българския ефир, редакторите допуснаха нелепица, а така подведоха и участника с информация за футболната легенда Паоло Роси.

От шоуто побързаха да излязат с официална позиция за гафа и да признаят, че са били подведени от български и чужди източници, а авторът на въпроса е станал жертва на многократно повторена лъжа.

Броени дни след това нов гаф се превърна в „дъвка“ за бдителните зрители. Дама от публиката извади 5 лева от портмонето си, според някои за да подскаже верния отговор на въпроса: “Кой е изобразен на банкнотата?“ Дали участникът е видял, или не? Или пък самата тя е искала да верифицира предположението си, няма как да знаем. Но така или иначе грешка има.

Тя обаче е просто статистика, когато става дума за участник, който напълно губи ума и дума.

Това се случи на Василена Димитрова, която толкова се развълнува, че се наложи Билалов да я пита дали проблемът не е в него или пък някой от публиката й показва неприлични жестове.

Пълният блокаж достигна връхната си точка, когато се появи въпросът „На кого принадлежи репликата: „Ще му направя предложение, на което не може да устои“. Тя беше убедена, че отговорът е Батман, защото останалите два „Вито Корлеоне“ и „Хоумър Симпсън“ не са достатъчно известни, тя не ги е чувала, а пък репликата е доста популярна.

Но и тези издънки бледнеят пред куриоз с участничка от 2018 г. 22-годишната Александрина заяви, че турската столица Анкара е в Гърция, а слънцето изгрява от запад. Тя все пак успя да стигне до въпрос за 5000 лв., който окончателно я препъна. По думите й „изкуствен интелект“ е нашумял проблем в България – „да се назначават студенти със солидно заплащане без познания“.

Брожения има и когато се окаже, че и въпросите са твърде трудни за компетенцията на „обикновени граждани“. Така се случи с математически въпрос, за който се твърди, че е един от най-трудните в играта.

Гафове създава и водещият, който обича да импровизира с актьорския си талант – ту като се сравни със Свети Архангел Михаил или пък неподходящо се шегува с „Играя си с майка ви“, когато участничка използва жокер „Обади се на приятел“.

Преди дни пък прояви чувството си за хумор с бъдещия съпруг на млада дама, като заяви: „Добър вечер! Имаме една неприятна новина за вас, ама утре се жениш. Съболезнования!“. Когато става ясно, че Джаро от „Под прикритие“ е човекът, който ще замести Ники Кънчев в шоуто, в този миг се превръща в дращеща прашинка в очите на феновете на играта. През 2018 г. дори се създава група, която има над 600 последователи, готови на всичко, за да върнат Кънчев.

Най-популярната игра си съперничи успешно не само по рейтинг, но и по издънки с „Последният печели“ по БНТ 1, и то от старта си. Гаф на екипа костваше победата на неколкократния победител Георги Георгиев. В последния кръг, който е решаващ за крайното класиране, участникът получи въпрос „Кой извършва атентата в Марсилия, при който е убит югославският крал Александър I?“.

Състезателят отговори, че това е Величко Керин. Орлин Горанов обаче не зачете отговора за верен и съобщи, че верният отговор е Владо Черноземски, известен още като Петър Келеман. Величко Керин е рожденото име на Владо Черноземски. Петър Келеман е един от многото псевдоними, които Черноземски използва. Грешката е още по-неприятна, тъй като, ако на Георгиев му бе зачетен отговорът, то той щеше да спечели играта, пише „Телеграф“.

В категория „Маратонци“ участник бе попитан какъв е прякорът на Христо Николов. Последва верен отговор „Дизела“, въпреки че името на спортиста е Кирил, а не Христо. Шокираща издънка имаше и с въпроса кой е бащата на Елизабет Втора. Верният отговор е Джордж Шести, а не Едуард Осми, както бе според екипа на предаването.

Миналата година „Последният печели“ едва не се сбогува с феновете си заради цитирането на антисемитско изказване на легендата в шаха Боби Фишер: „Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: “Арбайт махт фрай“. На български: “Работата ви прави свободни“. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“ .

От екипа на „Последният печели“ пострада и Калин Терзийски. Въпросът „Какво образование има Калин Терзийски?“ многозначително бе поставен в рубриката „Алкохол“. В социалните мрежи веднага бе отбелязано, че това е недопустимо и приятели дори посъветваха Терзийски да съди шоуто.

Никой не е застрахован да се издъни в играта, дори и да е популярна личност. Така през 2013 г. настоящият депутат Христо Петров, или иначе казано Ицо Хазарта, попада заедно с Гого Лозанов в капан на грешен отговор, заложен като верен. Двамата трябва да отговорят на въпроса: „Koй cътвopявa eдинcтвeнaтa гoлoвa aтaĸa в cĸeчa „Фyтбoлният мaч нa филocoфитe“ нa Moнти Πaйтън?“ Като автор на головата атака е отбелязан Архимед и само спечелването на сигурна сума измъква атрактивния тандем от тотална загуба

На стpaницaтa нa пpeдaвaнeтo зpитeлĸa пишe: „Bcъщнocт Coĸpaт вĸapвa гoлa! Πpoвepeтe cи инфopмaциятa!“ През 2009 година, докато все още е кмет, Бойко Борисов печели 20 000 лева от „Стани богат“. По онова време той се явява в тандем с историка Божидар Димитров.

Спечелената от тях сума е прибавена към общата финална сума на VIP Brother 3. Всъщност двамата стигат до въпрос за 100 000 лева, но не успяват да отговорят и падат от спечелените 50 000 лева на 5000. Водещият Ники Кънчев обаче им дава шанс, ако отговорят вярно на въпрос за 200 000 лева, да си възвърнат 20 000 лева.

Руснаците предлагат подкуп, във Виетнам с най-много грешни отговори

Преди няколко години гръмна нечуван скандал за подкуп в руския „Стани богат“. Иля Бер, главен редактор на шоуто, обвини един от най-известните участници в „Что, где, когда“ („Какво, къде, кога“) Александър Друз, че му е предложил подкуп срещу отговорите на въпросите. Друз и неговият съотборник Виктор Сиднев стигнаха до последния въпрос за 3 млн. рубли, който гласеше „Коя фигура завършва комбинацията в шаха, която води до мат на Легал?“. Участниците отговориха „цар“, но правилният беше „кон“. Така те останаха само със сигурната сума от 200 000 рубли.

Два месеца след предаването Иля Бер публикува в интернет записи, за които твърди, че са от негови телефонни разговори с Друз. Той пък от своя страна казва, че именно главният редактор на „Кой иска да бъде милионер“ е предложил схемата с отговорите срещу половината от наградния фонд.

На австриеца Питър Принц се налага да отговори на въпрос за 15 000 евро с четири грешни отговора. Въпросът е: „Кой печели сребърен медал по плуване на Олимпийските игри през 1952 г.?“.

Андрей Шахматов от Казахстан взема жокер „Помощ от публиката“ на въпрос „На кой континент има най-много държави“, опциите са Северна Америка, Евразия, Южна Америка и Африка, а публиката гласува със 71% за грешния отговор Евразия и 23% за Африка, което е верният отговор. Компютърът отчита за верен Евразия. Този факт създава прецедент в шоуто – единственият досега в света случай, когато компютърът на „Стани богат“ е бъркал.

Най-много грешни въпроси има във Виетнам – над 20 грешни въпроса. Гафове отбелязват още изданията в САЩ, Русия, Хърватска, Ирландия, Австралия, Полша, Словакия, Хонконг и Япония.

Бащата на Искра Ангелова е единственият, печелил 100 000 лева, връща ги

И ние сме дали на историята интересен казус. Единственият играч, печелил максималната сума, се оказва „вътрешен човек“ – бащата на Искра Ангелова, която по онова време е водеща на сутрешното предаване „У нас“ в Нова телевизия.

В частен разговор Стефан Вълдобрев съобщава на Ники Кънчев колко се радва за колежката си Искра, че баща й спечели 100 000 лева. Правилникът на играта забранява в нея да участват служителите на продуцентите, на телевизията, на спонсорите и на всички фирми, които са свързани с предаването, както и членовете на техните семейства.

Но когато Ангелов разбрал, бил толкова развълнуван, че правилата били последната му грижа. „Въпреки че не смятах, че сме едно семейство, веднага се съгласих да върна парите“, каза Ангелов, който се договорил с продуцентите 100-те хиляди лева да не отиват в касата не телевизията, а да бъдат дадени за благотворителни цели, пишат по онова време медиите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text
error: Греда!