img

Георги Георгиев: Направихме много за развитието на София като европейска столица

/
/
/
336 Views

„Броени часове остават до изпращането на отминаващата 2022-а и посрещането на новата 2023-а година. Обикновено в това време на годината, всеки прави своята равносметка. През последните 365 дни, направихме малки и по-големи стъпки по пътя на развитието на София като все по-модерна и уютна европейска столица.“ Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

Той посочи, че пътната безопасност е негова лична кауза, от която зависи живота на всички нас и по която ще продължи да работи и през 2023-а година. „Вече осигурихме безплатни курсове за пътна безопасност за шофьори с до 10 години опит зад волана. Поставихме 32 табла за скорост на проблемни точки в целия град. От началото на годината бяха осветени над 400 пешеходни пътеки в целия град. Обособени бяха нови 50 пешеходни пътеки, като 30 от тях са с изградени неравности за ограничаване на скоростта.“

Георгиев акцентира и върху въвеждането на електронна система за таксуване в градския транспорт, чрез която гражданите използваха, за 6 млн. пътувания, новите електронни билети. „Затова въведохме и нова тарифна политика. С нея улесняваме пътниците и предоставяме възможност да се пътува за неограничен брой прекачвания и с различни видове транспорт в рамките на 30 или 60 минути. Това е времето, в което могат да се сменят превозните средства, а не времето за пътуване.“

През годината председателят на общинския съвет се ангажира с 3 социални каузи. „Обърнах внимание на сериозния проблем с домашното насилие и предложих създаването на правна клиника, която осигурява безплатна адвокатска помощ на жени, пострадали от домашно насилие, от цялата страна. Вече 50 от тях се обърнаха към нас за помощ. Реализирахме програма за кариерно развитие и интеграция на деца и младежи със синдром на Даун. Предоставихме им и безплатен достъп до общински спортни обекти, както и средства за осигуряване на треньори.

За хората с Алцхаймер и деменция, които се губят в големия град, предложих проект, който да предоставя на тях и семействата им GPS проследяващи устройства, а след изчезването на малкия Сашко в Перник, направих програмата достъпна и за деца със специални образователни потребности.“, коментира Георгиев.

В анализа на годината за София, Георги Георгиев отбеляза като един от най-значимите проекти – програмата за строителство и ремонт на тротоари в София. „Ще обновим близо 700 000 квадратни метра тротоари, което е с 14 пъти повече от площта, която се ремонтира всяка година. Договорът за финансиране вече е подписан и тепърва, на пролет, ще виждаме резултатите от програмата в целия град.“

„Проведохме процедури за изграждането на 5 спортни обекта, съвместно със спортни клубове и федерации в целия град. Осигурихме, напълно безплатно, часове за спорт за децата на София във всеки един от тях. Два от обектите се намират в район Люлин, останалите са в Слатина, в Лозенец и Горубляне. Продължаваме битката с незаконните обекти в София. Приехме наредба за преместваемите обекти, за да има повече ред в града. Тази година премахнахме Веселото село от Борисовата градина и така върнахме част от парка на гражданите. Освободихме пазара на РУМ Черни връх от незаконните павилиони в него и го превърнахме в модерен европейски пазар.“ каза още Георгиев.

Тази година Коледният дух завладя София и я превърна в истинска зимна приказка. Цели 10 са тематичните коледни базари, които организираме на територията на общинските дружества, стопанисващи пазарите в града. Те предоставят богата културна програма, вкусни храни и традиционни напитки от местни производители. За първи път у нас се откри най-големият на Балканите леден парк. Той се намира в Княжеската градина и е изграден по модел на известната ледена пързалка във Виена. „Успяхме да осигурим безплатни часове всеки ден за учениците от София. На разположение на всички желаещи са и над 2000 чифта кънки.“, допълни Георги Георгиев.

„Пожелавам на всички весело посрещане на Новата година, през която с нови сили ще продължим грижата за нашия град.“, посочи председателят на СОС.

Източник: 24 часа

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text