img

Банановата кора: 19 интересни начина за нейното използване

/
/
/
605 Views

Има добра новина за всички любители на бананите. Оказва се, че хвърлянето на банановата кора е просто загуба! Тя може успешно да се използва не само в домакинството, но и за козметични цели.

Банановите кори са богати на много хранителни вещества и въглехидрати. Те имат високо съдържание на витамини В6, В12, магнезий и калий. Оказва се, че съдържанието на захар е най-високо, когато банановата кора стане черна.

Биоактивните съединения като флавоноиди, танини, флобатанини, алкалоиди, гликозиди и терпеноиди също присъстват в банановата кора. Тези биологично активни съединения имат антиоксидантно, антидиабетно, противовъзпалително и антибиотично действие.

Интересувате ли се от необичайни приложения на банановите отпадъци? Ще се изненадате!

1. За да избелите зъбите си, просто ги разтрийте с вътрешността на кората. Процедурата отнема няколко минути.

2. Ензимите, съдържащите се в банана, в идеалния случай подхранват кожата. Не е необходимо да правите никаква смес, просто поставете кората върху лицето си, изчакайте малко и се измийте. Кората съдържа голямо количество калий, желязо, магнезий и витамини от група В, витамини А и С, следователно противодейства на стареенето на кожата.

От настъргани бананова кора, краставица и манго можете да направите хидратираща питателна каша. Трябва да се прилага върху суха кожа.

3. За да намалите дразненето и сърбежа на кожата след ухапване от комар, е достатъчно да разтриете увредените участъци с кората.

4. Използвайки бананова кора, можете да се отървете от нежеланите брадавици. Просто прикрепете обелката към тях с вътрешната страна и ги фиксирайте с превръзка. Тази превръзка трябва да се сменя ежедневно. Същото трябва да се направи и в случай на сцепване на кожата. Ензимите, съдържащи се в кората, проникват през кожата и възстановяват увредения епидермис.

5. Кората е отличен източник на цинк, който помага в борбата с акнето. Разтриването на лицето с пулпата на кората непосредствено преди лягане ще намали болезнените симптоми. Резултатът ще бъде забележим след 1 седмица употреба.

6. Кората, прикрепена към прясна синина, ще допринесе за по-бързото й изчезване.

7. Ако смесите банановата кора с малко количество вода, ще получите подхранваща маска за коса. Дръжте я върху косата 30 минути. Можете да поставите парчета кора в бутилката с шампоана си. Благодарение на продукта, сивата и тънка коса ще придобие блясък и обем в корените, ще стане по-еластична.

8. Банановите кори са изобилен източник на естерифицирани мастни киселини, които помагат за лечение на проблеми като екзема и псориазис. Кората, нанесена върху засегнатите участъци от кожата, ще ги овлажни и ще намали сърбежа.

9. Благодарение на плодния восък кожените изделия могат да бъдат възстановени. Старите ръкавици, обувки или яке ще станат лъскави, ако ги натриете с бананова кора.

10. Както при кожените изделия, банановата кора е чудесна за полиране на дървените мебели. Полирайте мебелите с обелката, избършете я с мека кърпа и забравете за химикалите.

11. Сребърните прибори за хранене също могат да бъдат полирани с кората.

12. Смачканата кора, заровена под храсти, например от рози, на дълбочина от няколко сантиметра, ще изплаши листните въшки. Корите могат да се събират в извънсезонния период и да ги използвате, след като изсъхнат, а през сезона – да ги накиснете във вода.

13. Тъй като банановата кора е пълна с минерали (калий, магнезий, фосфор, азот и калций), приготвеният от нея тор ще стимулира растежа на растенията и тяхното цъфтене. Можете да я добавите в компоста или просто да я закопаете в земята, на местата, където смятате да садите.

14. Кората привлича насекомите. Плодовите мушички са страдание, от което е трудно да се отървете и пренебрегваният проблем се умножава. Вместо да купувате лекарство срещу мухи, си струва да опитате домашен начин да се отървете от тях. Поставете нарязана бананова кора в торбичка, поставете я на видно място, като превържете дупката. Направете дупки на няколко места с вилица. Миризмата на гниещата кора ще привлече мушичките в торбата, откъдето няма да могат да излязат.

Да, наистина не само мухите са привлечени от корите. Любителите на пеперудите могат да използват този метод за привличане на насекоми в градината, разбира се, без да използват торбичка.

15. Кората на банана, поставена в хранилка, ще се превърне в питателна храна за птиците.

16. Втриването на бананови кори в стайните растения ще ги направи блестящи и чисти.

17. Банановата кора е богата на калий, който има положителен ефект върху растенията – укрепва ги, така че те растат и цъфтят по-бързо. От корите си струва да направите възстановяващ разтвор за поливане на цветята. Сложете обелката в съд, напълнете я с вода и изчакайте седмица. След този период инструментът ще бъде готов за употреба.

18. Банановата к#1082;ора, мината през месомелачка, може да се използва за пречистване на тежките метали във водата.

19. Поради съдържанието си на етилен, банановата кора ускорява узряването на другите плодове и зеленчуци. Ако сте купили твърди авокадо или манго, ги покрийте с бананова кора. След ден плодът ще бъде готов за консумация.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text
error: Греда!